ABUS
Til forsiden
StartSikring i fartMekanisk sikringElektronisk sikring
Nyheder
Nye Plug & Play kameraer
AirSecure CO2 detektor
SMART KeyGarage
SecLight lommelygter
FTS15 vindueslås
ABUS Touch hængelås


Sikkerhed er
afhængig af
kvalitet!

Låsesikringer i industrien kan afværge ulykker
| 19.01.2016
Antallet af danske arbejdsulykker steg i 2015 for første gang i fem år, viser foreløbige tal fra Arbejdstilsynet.

Et større fokus på låsesikringer i industrien kan ifølge ABUS være vejen mod at knække kurven.

 

Efter en periode på fem år med et konstant fald i antallet af arbejdsulykker tyder meget på, at den positive tendens stoppede i det forgangne år. Arbejdstilsynets foreløbige tal for 2015 viser nemlig en stigning på omkring tre procent i antallet af anmeldte ulykker. Skal det tal reduceres, er der ifølge Arbejdstilsynets direktør Peter Vesterheden behov for, at arbejdsmarkedets aktører trækker i samme retning.

 

- Det gælder både os som myndighed, det gælder arbejdsmarkedets parter, og så gælder det ikke mindst på de enkelte virksomheder, hvor man til dagligt har ansvaret for, at arbejdet foregår sikkert, siger Peter Vesterheden.

Og netop den daglige arbejdssikkerhed i virksomhederne har låseproducenten ABUS sat fokus på inden for det seneste år. Løsningen er en produktserie baseret på lockout/tagout-princippet, som kan afsikre farlige maskiner og anlæg, når de eksempelvis skal repareres eller rengøres.

 

 

Nøglen til industrisikkerhed

Lockout/tagout-sikring fungerer i sin grundform ved, at et sikringsprodukt afkobler produktionsenheden fra energiforsyningen, så den ikke utilsigtet tænder og forårsager en arbejdsulykke. Og det kan afværge fatale ulykker i eksempelvis industrien, forklarer salgskonsulent i ABUS-Gruppen Nordic, Kent Boje Andersen.

 

- Hvis en medarbejder skal udføre vedligeholdelsesarbejde på en maskine, for eksempel i et savværk, kan det have store konsekvenser, hvis en kollega undervejs tænder for den samme maskine. Med vores system, vil medarbejderne kunne lukke for produktionsenhedens hovedafbryder med en personlig hængelås, som kun de selv kan låse op. Det giver en større sikkerhed end eksempelvis skiltning ved maskinerne, siger Kent Boje Andersen og pointerer, at hvis der udelukkende benyttes skiltning, er der risiko for, at skiltet falder ned og dermed ikke har den ønskede, oplysende effekt.

 

Produktserien fra ABUS gør det muligt at have flere låse koblet på den samme produktionsenhed, hvis et større antal personer arbejder på enheden samtidig.

 

Sikkerhed efter amerikansk forbillede

I USA har lockout/tagout-løsninger været lovpligtig standard siden 1990, og mange større danske virksomheder har taget grundidéen til sig i større eller mindre grad. Kent Boje Andersen er da heller ikke i tvivl om, at det er vejen frem inden for sikring i industrien.

 

- Der er konstant fokus på det her emne, og mit bud er, at lockout/tagout med tiden vil blive implementeret i arbejdsmiljøregler, ligesom det er sket med eksempelvis brugen af sikkerhedssko. Det kan afløse de ofte uskrevne regler for arbejdsgange og dermed sikre arbejdsvilkårene for hver enkelt medarbejder. På mange måder er der tale om et ideelt våben i kampen mod arbejdsulykker, siger Kent Boje Andersen.

 

Industrisikring fra ABUS-Gruppen Nordic:

  • Kan indkapsle og afbryde hovedafbrydere, gasflasker, ventiler, el-tavler og trykluftslanger mm.

  • Flere hængelåse kan kobles på samme enhed

  • Hængelåsene fås i forskellige farver og med mulighed for indgravering.

Fakta om arbejdsulykker i Danmark

  • I 2014 blev der anmeldt 40.674 arbejdsulykker

  • 4.178 ulykker var alvorlige (amputationer og knoglebrud)

  • De foreløbige tal for 2015 tyder på minimum 41.939 arbejdsulykker*

  • Antallet af amputationer og knoglebrud steg i 2015 til 4.594*

  • Antallet af arbejdsulykker med døden til følge er faldet fra 37 i 2014 til 27 i 2015

*Tallene for 2015 er foreløbige, og de er endnu ikke korrigeret for antallet af beskæftigede.

Kilde: Arbejdstilsynet, Anmeldte arbejdsulykker 2009-2014, Årsopgørelse 2014 samt www.arbejdstilsynet.dk/da/statistik/ulykkesbarometeret.aspx

 

ABUS Nordic A/S Egeskovvej 15A
DK-8700 Horsens
Tlf. +45 70 22 26 05
Fax +45 70 22 26 07
E-mail: mekanisk@abus-nordic.com
Web: www.abus.dk
Kolofon
Privatlivspolitik