ABUS
Til forsiden
StartSikring i fartMekanisk sikringElektronisk sikring
Nyheder
Cliffhanger - FREEDOM TO RIDE
MoDrop - MADE TO DISCOVER
QUIN - kør aldrig alene
Vikingkampagne


Sikkerhed er
afhængig af
kvalitet!

Flere elcykler på cykelstierne kræver mere sikkerhed
Maggie Rohde Christensen | 08.07.2019
Med elcyklers høje fart i trafikken kræver de ekstra opmærksomhed - både fra cyklisterne selv og den øvrige trafik. Især fordi udviklingen med al sandsynlighed vil fortsætte, forklarer Danske Cykelhandleres direktør. ABUS giver her fire gode råd til øget sikkerhed på veje og stier, når der er fart i hjulene.

Danmark er en stolt cykelnation, og vi hopper på sadlen uanset vejr og vind. Den attitude er nødvendig med et vejr som det danske, hvor det ikke er en sjældenhed at opleve regn, modvind og bakket terræn. Derfor er det måske ikke overraskende, at salget af elcykler udgjorde 13 procent af det samlede antal solgte cykler sidste år, hvilket svarer til cirka 45.000 elcykler. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det tal forventer Thomas Johnsen, direktør for Danske Cykelhandlere, vil vokse de kommende år:

- I dag er markedet for elcykler stærkt stigende. Holland plejer at være en god indikation af, hvordan det kommer til at gå i Danmark, og i Holland er situationen nu den, at over 50 procent af de solgte cykler nu er elcykler. Så vi ser meget positivt på udviklingen af markedet for elcykler i Danmark.

Tidligere henvendte elcykler sig primært til personer over 55 år, hvor det i dag er alle aldersgrupper, der får glæde af dem.

- Elcykler bliver i højere grad også brugt som transportmiddel til pendlere samt i hjemmeplejen og af forældre, der sparer en bil ved i stedet at erhverve sig en elcykel. Det skyldes især, at man i dag kan få elcykler indenfor alle typer af cykler - MTB, citybikes og ladcykler. Der er noget for alle, lyder det fra Thomas Johnsen.

Elcykler kalder på øget sikkerhed
Selvom en elcykel er en fordel, når vinden suser ind over Danmark, eller turen er uoverskuelig lang, er det stadig vigtigt at tage højde for sin sikkerhed. Det er nemlig ikke alle, som færdes i den danske trafik, der er vant til elcyklens tilstedeværelse, og det kan være svært for bilister - samt andre cyklister og gående - at bedømme, hvor hurtigt el-cyklisten kommer kørende. Det stiller øget krav til dig, som træder i pedalerne.

Derfor får du her fire gode råd fra ABUS til, hvordan du passer på dig selv og andre i trafikken, når du cykler i høj fart.

  1. Gør dig synlig
    Uanset valg af cykel er det vigtigt at være synlig i trafikken - og det er desuden også et lovkrav. Det er surt at komme til skade, fordi du mangler de obligatoriske reflekser foran og bag på cyklen, på pedalerne, i cyklens eger eller på dækkene. Derudover kan det give mening at sikre sig ekstra med f.eks. lyset tændt døgnet rundt samt sørge for at have en høj ringeklokke eller lydsignal, når du kører på den hurtige og ofte lydløse elcykel.

  2. Vær opmærksom på farten
    En elcykels høje fart kan komme som en overraskelse for både gående, andre cyklister og bilister. Når du cykler, er det derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på dine medtrafikanter. Det er vanskeligt for en bil at skelne elcykler fra konventionelle cykler. Det kan medføre, at bilister undervurderer den hastighed, som elcykler kommer med. Sæt derfor farten ned, når du nærmer dig et kryds, når du kører i tæt trafik, og når der er dårlig sigtbarhed. Dine medtrafikanter kan ofte hverken høre eller se det, hvis du kommer med høj fart.

  3. Beskyt hovedet med en NTA-hjelm
    Selvom det ikke er et lovkrav, cykler mange heldigvis med cykelhjelm i Danmark. Ifølge Rådet for Sikker Trafik brugte hele 39 procent hjelm i bytrafikken i 2017. ABUS støtter op om deres anbefaling om at bruge hjelm, når man cykler på elcykel. Der findes dog en hjelm, som er endnu stærkere - en NTA 8776-godkendt hjelm. I andre europæiske lande er hjelmen et lovkrav, hvis man cykler på de ekstrahurtige elcykler, såkaldte speed pedelecs. Hjelmen er konstrueret endnu mere robust og har ekstra beskyttelse ved tindinger, pande og nakke. Med et håb om at skabe endnu mere sikkerhed på cykelstierne har ABUS designet NTA-godkendte cykelhjelme, som både beskytter optimalt og samtidig ser ud som almindelige cykelhjelme. På den måde beskytter du dig selv bedst muligt i høj fart.

Bliv fortrolig med cyklen
En elcykel kører hurtigere og reagerer anderledes end en almindelig cykel. Derfor er det en god idé at lære din nye cykel at kende, før du kaster dig ud i tæt trafik. Det kræver tilvænning, at motoren fortsætter, selvom du er stoppet med at træde i pedalerne, og cyklens tungere vægt kan desuden påvirke balancen. Derfor anbefaler ABUS, at du bliver tryg ved cyklen på stille veje, hvor cyklens vægt, hastighed og bremselængde kan prøves ordentligt af, og du kan blive fortrolig med den.

ABUS Nordic A/S Egeskovvej 15A
DK-8700 Horsens
Tlf. +45 70 20 01 30
Fax +45 70 20 01 44
E-mail: mobil@abus-nordic.com
Web: www.abus.dk
Kolofon
Privatlivspolitik